Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Vraag alsnog uw oude btw op zonnepanelen terug, zelfs van voor 2013!

Geplaatst op: 04-04-2018, 17:07:38

De staatssecretaris van Financiën heeft een nieuw besluit genomen over de btw-teruggaaf zonnepanelen. Dit besluit maakt de teruggaaf van btw een stuk eenvoudiger. Met dit besluit kunnen ook particulieren die in 2013 of eerder zonnepanelen hebben aangeschaft alsnog de btw terugvragen.

Alsnog aanmelden

De staatssecretaris heeft besloten dat particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft en nog niet zijn geregistreerd als ondernemer, zich alsnog kunnen aanmelden. Dit moeten zij doen met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Zij ontvangen dan een aangifte voor het tijdvak waarin de panelen zijn aangeschaft. Met deze aangifte kunnen zij btw terugvragen.

Eenmalige aangifte

Particulieren met zonnepanelen hoeven meestal geen btw te betalen na het aangiftetijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. De Belastingdienst stopt daarom voor deze groep automatisch met het uitreiken van btw-aangiften na dit tijdvak, ook bij particulieren die nu nog regelmatig btw-aangiften krijgen. Hierover worden zij per brief geïnformeerd. Het is dus niet langer nodig om ontheffing van administratieve verplichtingen te vragen om de toezending van aangiften te stoppen.

Voor 2013?

Btw terugvragen is ook mogelijk als de zonnepanelen zijn aangeschaft in 2013 of eerder, tenzij er al eerder btw-aangifte is gedaan en dit verzoek om teruggaaf is afgewezen. Loopt er al een bezwaar- of beroepsprocedure tegen het afgewezen verzoek, dan zal het verzoek om teruggaaf alsnog worden toegekend. Loopt er geen bezwaar- of beroepsprocedure, of is het bezwaar of beroep afgewezen, dan is het volgens de site van de Belastingdienst niet meer mogelijk om btw terug te vragen. Een nieuw verzoek om alsnog een teruggaaf te verlenen, zal door de Belastingdienst worden afgewezen.

Al aangemeld?

Particulieren die zich voor 1 april hebben gemeld met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’, ontvangen uiterlijk 1 mei een reactie. Zij ontvangen vervolgens een papieren btw-aangifteformulier en inloggegevens waarmee zij hun rekeningnummer voor de teruggaaf kunnen opgeven.

Bron: ECLI:NL:HR:2017:3127

Ga terug naar de vorige pagina